Brekovica: Udruženje žena Brekovica organizirale posebno “Krajiško sijelo

52688608_396953314205844_1207238487120543744_n

Udruženje žena “Brekovica” u subotu 16. Februara 2019. godine bile su domaćin izuzetnog druženja, odnosno organizirale su jedno posebno “Krajiško sijelo” sve u cilju očuvanja tradicije i kulturne baštine.Sve dok je onih insana koji rade na očuvanju tradicije, sigurno tradicija u zaborav neće.

Udruženje žena Brekovice djeluje uspješno već 7 godina od samog osnivanja. U sklopu Udruženja djeluje folklorna sekcija, izvorna grupa, radionica gdje se izrađuju rukotvorine. Koje izlažu na sajmovima ,izložbama raznim manifestacijama.

Od novaca od prodaje daju u humanitarne svrhe, pomažu svoje Udruženje ,izgradile su i dječije igralište za potrebe mališana. Jedan od ciljeva je i bolji kvalitet života u MZ Brekovica, te se i tako bore za ostvarenje tog cilja. Naredni projekat je dokaz njihovog zalaganja i borbe opremanje doma kulture, čija sredstva su obezbjedile putem javnog poziva, kojeg finansira USAID uz podršku Instituta za razvoj mladi KULT – kazala je za naš portal predsjednica Udruženja žena Brekovica gospođa Nevzeta Bajrić.Fotografija macanovici.net.

Kako bi mogle još uspješnije djelovati ovih dana su adaptirale svoje prostorije koje su bile neuslovne. Nakon završetka radova najavile su im se gošće, dugogodišnje prijateljice BZK Sekcija Žena “Preporod” Busovača, koje ih redovno posjećuju. Samim tim je i dokaz da kilometri nisu važni ,već iskren nijet i međusobno poštovanje. Dok je ovakvih Udruženja i zaljubljenika tradicije koji se bore i trude poput Hasana Keranovića, naša tradicija i običaji zasigurno neće otići u zaborav – ponosno nam govori za naš portal predsjednica Udruženja žena Nevzeta Bajrić.

Hvala predsjednici Udurženja žena “Brekovica” gospođi Nevzeti Bajrić na njihovom pozivu da budem dio njihovog posebnog “Krajiškog sijela”, koje je održano u njihovim prostorijama, koje su njihove vrijedne ruke članica uredile i time pokazale da se i dalje njihov rad nastavlja. Osjetiti taj miris tradicije, čuti izvorne pjesme koje su naše majke ili nene znale zapjevati, sve nas to podsjeća na ona lijepa i davna vremena. Kako to obično znamo reći “da su bila puno ljepša, gdje je bilo sloge i poštovanja”. Upravo Udurženje radi u cilju da se tradicija i običaji očuvaju od zaborava – kazao je za naš portal jedan od najvećih čuvara i zaljubljenika u tradiciju Hasan Keranović.

Doček i radost tih musafira bila je obostrana ,gdje se dalo primjetiti ta ženska potpora i podrška jedna drugoj. Doista bilo je to ono ko u neka davna vremena. Dok je ovakvih Udruženja ljubavi i volje naša tradicija i običaji neće se dati da odu u zaborav. Posebno jer tu su bili i oni mali i najslađi nasljednici naše tradicije. Pored iskrenog dočeka nakon dobrodošlice nije se moglo zamisliti takvo sjelo bez Ćetenije ,slatke poslastice, koja je urađena uz kahvu, šerbe i pjesmu počašćena i pojedena – za naš portal kazala je predsjednica Nevzeta Bajrić.

Nakon toga dolazi ono bez čega se u našoj Krajini ne može zamisliti, a to je sofra i na njoj ponuđena raznovrsna domaća hrana. Sve to počašćeno onako kako je nekad bilo ,čim tevsija ili rukatka na sofru čim sve prazno. A tako je i nekad bilo…Sve ukusno sve slatko jer nisi sam ,već ispunjen divnim ljudima oko sebe. Sama atmosfera govori sve i rekla je više nego bilo koja riječ. Bilo je i suza radosnica, a sve to govori kada nekog iskreno voliš poštuješ to je znak i dokaz da kilometri nisu važni. Zanimljivo je nešto posebno, mjesto “Busovača” i “Brekovica”, odnosno imena da dva Udruženja su se upoznala, s kojima se čuju svakodnevno. Pomažu jedne drugima kroz razne projekte. Nadaju se da će jednog dana kad nebude ovog Udruženja i dalje ostati u kontaktu. Svako druženje ima svoju vrijednost, voli te se i poštujte dragi ljudi ma gdje bili – dalje nam govori za naš portal Nevzeta Bajrić.

Predsjednica Udruženja žena Brekovica Nevzeta Bajrić posebno se zahvalila medijskoj kući RTVUSK-a koja je podržala Udruženje žena Brekovica, te pažljivo svaki kadar svojim kamerama zabilježila, njihovo posebno “Krajiško sijelo”. Naravno predsjednica Udurženja žena Brekovica Nevzeta Bajrić na kraju se i zahvalila na velikoj medijskoj podršci portalu Macanovići.Net i novinama Dnevni avaz.

Dodaje na kraju za naš portal “tradicija, običaji to je nešto što nas mnoge veže, sve dok je svih onih koji rade na očuvanju tradicije sigurno tradicija u zaborav neće”. Svakako da će naš portal Macanovići. Net. uvijek da podrži ovakve čuvare tradicije. Želimo puno uspjeha Udruženju žena Brekovica u budućim aktivnostima.

MACANOVICI.NET

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com