EXTRA STARS INTERVJU: U RAZGOVORU SA SLOBODANOM LALIĆEM

maxresdefault

U svijetu estrade nekada, ali isto tako i danas, njegovo ime se izgovaralo i još uvijek se izgovara s poštovanjem. Naravno, bilo je i onih koji ga nisu voljeli, ali mu pjevačku veličinu i raskoš, boju glasa i skoro nenadmašne glasovne mogućnosti nisu mogli osporiti.

Резултат слика за slobodan lalić

Njegov glas, pjesme i popularnost iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka govorili su sve, a ponajviše neuspjele kopije i želje pojedinaca da se pjevački približe ovom velikanu narodne pjesme. Čak ni neprikosnovenom sevdaliji Safetu Isoviću nije bilo svejedno nakon što se na sceni pojavio Slobodan Lalić Bodo, miljenik legendarnog muzičkog genija i virtuoza na harmonici Jovice Petkovića.

pizap.com14988659372501

„Sjaj mjeseče“, „Ženo srca kamenoga“, „Mjesečino moja blaga“, „Visočki trgovac“ i mnogi drugi hitovi samo su dio estradne priče Slobodana Lalića Bode. Legendarni pjevač iz Rječice kod Rajlovca, odnosno Sarajeva, nije više aktivan kao nekada. Nastupa povremeno, dok se na festivalima narodne muzike pojavljuje mnogo rjeđe.

Резултат слика за slobodan lalić

Da li je istina da ste nedavno, navodno, imali blaži oblik srčanog udara? Kako se danas osjeća Slobodan Lalić ukoliko je to istina?

-Pa, dobro je. Ipak se nije radilo o srčanom udaru, na moju sreću. Doktori su u pretragama ustanovili da se radilo o nekoj vrsti komplikacije s krvnim pritiskom. Ipak, sve se dobro završilo i brzo sam napustio bolnicu.

Prije par godina nastupili ste na „Ilidžanskom festivalu“. Kakav je osjećaj, po ko zna koji put, pojaviti se na mjestu gdje ste prije četiri decenije započeli estradnu karijeru?

Picture 557

-Ilidža je za mene oduvijek bila nešto posebno, a nekadašnji „Ilidžanski festival“ i više od toga. Svaki put prelijep osjećaj i riječima neopisive emocije. Danas, željeli vi to ili ne, sjećanja naviru. Ipak se radi o događijima koji su vezani za mene kao čovjeka, njegovu mladost, polet, entuzijazam, slobodu, neko bolje i ljepše vrijeme. Tom prilikom pjevao sam nekadašnju takmičarsku pjesmu „Neka živi ljubav naša“ iz 1974. godine. Takve manifestacije su zaista veliki događaj, vrijedne su poštovanja i pažnje. Pored toga, zaista je lijepo kada se čovjek sretne sa nekim kolegama i dragim ljudima iz mladosti.

Сродна слика

-U takvim prilikama sretnete ljude koje ne vidite, recimo, po desetak ili više godina. Neke sam sreo i nakon dvije decenije. Naravno, lijepo je dobiti priliku da po ko zna koji put pozdravite publiku i osjetite njihovu radost nakon što se pojavite na sceni i zapjevate. Među njima su i oni koji se nisu ni rodili kada sam, recimo, pjevao pomenutu pjesmu davne 1974. godine. Ja podržavam festivale i rado se odazovem gdje god me pozovu, mada su i ti pozivi, ne znam zbog čega, postali rijetki.

Gostovanja, planovi…?

-Ništa posebno. Planirao sam ići za Ameriku, ali čujem da ni tamo nije baš najsjajnije kada je organizacija tih koncerata u pitanju, te da se mnogi žale na menadžere i naplatu honorara. Dosta je prevarenih, daleko je, a ja ne mogu u ovim godinama da se upuštam u takve igrarije.

Kakvo je Vaše mišljenje o estradi danas i mladim pjevačima uopšte?

-Sve znam i vidim, ali je bolje da ćutim. U moje vrijeme se pjevalo, dok danas, iskreno, ne znam šta rade. Svega ima, ali pjevanja najmanje. To nekada nije moglo proći, a i ako bi se nešto provuklo, bilo je neuporedivo u odnosu na današnje prilike. I onda je bilo dobrih i lošijih pjevača, ali su ipak bili pjevači. Meni, ruku na srce, u mnogim prilikama nije bio potreban ni mikrofon ni razglas. Čuo sam se sasvim jasno i glasno (smijeh). Mogao bih ja pričati o svemu tome, ali, sve je to danas nebitno. Svakome od njih želim sve najbolje u životu i karijeri.

Резултат слика за slobodan lalić i safet isović

Mediji?

-U medijima sam onoliko koliko neko smatra da sam interesantan ili vrijedan pažnje. Uvijek može bolje, više, češće, ali…Što se tiče novina i portala, slična je situacija.

Ima li nekih diskografskih aktivnosti? Da li je na pomolu neki novi album ili kompilacija starih hitova?

-Iskreno, imam nekih planova i želja, ali nije sve do mene. Znate i sami kakva je situacija sa diskografijom.

lalica

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com