FILM: SJEĆANJE NA NADU ĐUREVSKU

2094341

Nada Đurevska je rođena 8.1.1952. godine u Skoplju. U Sarajevo dolazi kao šestogodišnja djevojčica, a nakon što joj je otac doživio prometnu nesreću, ostaje sama s majkom. Nakon nekog vremena su dobile stan pa su imale i bolje uvjete za život.

Резултат слика за nada đurevska

Đurevska je bila jedna od najznačajnijih glumica iz Sarajeva, a niti jedan kultni bosanskohercegovački film, počevši od “Igmanskog marša” pa dalje, nije mogao proći bez njezinog pojavljivanja. Ostale su upamćene i njezine uloge u predstavama “Duplo dno”, “Medeja”, “Izgubljeni sin”, “Hamlet”, “Hotel slobodan promet”, “Izgubljeni sin”, “Paskvelija” , “Woyzeck”, “Viza za budućnost”…

Nada-Djurevska-Miris-dunja

Završila je Osnovnu školu “Hasan Kikić” odličnim uspjehom, a zatim je maturirala u srednjoj medicinskoj školi. Kasnije je upisala studij psihologije, ali ga nakon tri godine napušta i odlazi na Akademiju scenskih umjetnosti koju završava s 26 godina.

Резултат слика за nada đurevska filmovi

Prve glumačke korake je napravila u Kamernom teatru 55 i nakon toga nije prestajala nizati uspješne uloge u serijama, predstavama i na filmu. Prva uloga koju je ostvarila je bila uloga Varje u Čehovljevu “Višnjiku”. U ratnim godinama je u predstavama “Hasanaginica”, “Čekajući Godota, “Majka”, “U agoniji” i “Pješice” igrala na sve tri scene sarajevskih pozorišta.

Preminula je 13.9.2017. godine u Sarajevu, a vijest o njenoj smrti je zatekla njene kolege koji su svi bili složni u jednom, a to je da nas je napustila glumica koju će rijetko ko dostići u budućnosti.

Резултат слика за nada đurevska

-Otišla je tiho kako je i živjela- napisali su u posljednjoj poruci Nadine kolege iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.

OTIŠLA JE TIHO KAKO JE I ŽIVJELA: Nada Đurevska, žena velikog srca i glumačka veličina

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com