BRANIMIR ĐOKIĆ: U TANDEMU SA NOVICOM UROŠEVIĆEM BIO JE NEZAMJENJIV

branimira-dokica-udario-auto-1328585176-89669-724x440

Rođen je1950. godine u Šapcu. Školovao se u rodnom gradu i Beogradu. Imao je sreće, kaže, jer mu je otac Aleksandar, kada je imao osam godina, poklonio harmoniku. Da nije bilo tako, ništa od ovoga danas ne bi postigao.

Резултат слика за branimir đokić

Po obrazovanju je muzičar i nastavnik fizičkog vaspitanja, a bio je i fudbaler Čukaričkog. Cijeli radni vijek proveo je u Narodnom orkestru Radio Beograda, na šta je, ističe Đokić, posebno ponosan.

Резултат слика за branimir đokić

Sa osamnaest godina bio je u orkestru čuvenog Miodraga Jašarevića, pratio je legendarnu Sofku Nikolić, snimio je više studijskih albuma narodnih kola, a uz svoj orkestar snimio je desetine studijskih albuma, odnsono singl i LP ploča za veliki broj pjevačkih zvijezda. U tandemu sa legendarnim Novicom Uroševićem bio je jedan od najtraženijih sa svojim aranžmanima.

Сродна слика

Smatra se da je jedan od najplodnijih muzičara, a ploče na kojima je on svirao – cijene se najboljim u istoriji diskografije nekadašnje Jugoslavije. Velike zvijezde, poput Šerifa Konjevića, Zorice Brunclik, Ljube Aličića, Šabana Šaulića, Mitra Mirića, Kemala Malovčića i mnogi drugi, u saradnji sa hitmejkerom Novicom Uroševićem i u pratnji Branimira Đokića, smatraju muzički znalci, dobili su ono najbolje u svojim karijerama i nešto slično nikada više neće postići.

Сродна слика

– Sa harmonikom sam se družio i prije osme godine, sviruckao sam uz oca harmonikaša, koji je tako zarađivao za život. Međutim, moj otac Aleksandar nije bio muzički obrazovan. Nije znao da se služi notama, pa je mene upisao u nižu muzičku školu. U to vrijeme se u šabačkoj nižoj muzičkoj školi nije svirala dugmetara, pa sam svirao klavirnu harmoniku, a kod kuće uz očevu pomoć – dugmetaru. Otac je na vreme predvidio da u srednjoj muzičkoj školi nema časova za dugmetaru, pa sam još u nižoj muzičkoj uporedo sa harmonikom svirao i klarinet. Tako me je splet okolnosti naučio da sviram klarinet, a i klavir, a kasnije i bubnjeve.

R_2485968_1286649382

– Poslije šest godina rada sa mnom, otac mi jednog dana mi je rekao: “Dobro sviraš, vrijeme je da provjerimo koliko je to dobro. Zato idemo na takmičenje”. Tako sam u jesen 1964. godine, kao 14-godišnjak sa ocem krenuo u Sokobanju na takmičenje najboljih harmonikaša Srbije. Osvojio sam titulu najboljeg harmonikaša Srbije. Godinu kasnije, isto u Sokobanji, postao sam i najbolji harmonikaš u bivšoj SFR Jugoslaviji!

407796_041324c1_f

Na prijemu kod Tita

Branimir Đokić je jedan od rijetkih koji je imao privilegiju da bude u drštvu predsjednika Tita, odnsono zabavlja njega i njegove goste. O nekadašnjem predsjedniku ima samo riječi hvale, kao i mnogi drugi koji su ga lično upoznali i provodili određeno vrijeme u njegovom društvu. Njegovo mišljenje o Titu se nije promijenilo.

Резултат слика за branimir djokic danas

– Tito je bio impresivna figura. Opušten i obrazovan. Duhovit, šarmantan i odmjeren u isto vrijeme. Nevjerovatan spoj osobina. Zračio je gospodstveno čak i kad je pijuckao. U takvim protokolarnim situacijama sa visokim svjetskim državnicima  svaku situaciju je držao pod kontrolom i to bez ikakvog napora. Nikada se na njemu nije vidjelo da mu je dosadno ili da je nervozan. 

Tito je znao da pokaže poštovanje i prema nama muzičarima, što nam je i te kako prijalo. Sve nas je oslovljavao po imenu i sa svakim bi progovorio neku rečenicu. Dešavalo se da po ispraćaju svjetskih državnika ostanemo sa Titom u opuštenom ćaskanju… Po završetku snimanja filma “Bitka na Neretvi”, pozvali su nas da sviramo na Brionima. Tamo sam proveo tri dana u društvu čuvenih svjetskih glumaca Ričarda Bartona, Elizabet Tejlor, Orsona Velsa, Jula Brinera, Sergeja Bondarčuka… A sve te svjetske zvijezde bile su opčinjene Titom koji ih je vješto zabavljao svojim dogodovštinama iz života – prisjeća se legendarni harmonikaš.

Резултат слика за branimir djokic danas

lp-serif-konjevic_slika_o_54077379

Резултат слика за mitar mirić lp

Резултат слика за LJUBA ALICIC LP

branimira-dokica-udario-auto-1328585176-89669-724x440

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com