PREMINUO POZNATI CRTAČ STRIPOVA AHMET MUMINOVIĆ

VH-Strip-1-658x439

Poznati karikaturista i doajen jugoslovenskog stripa Ahmet Muminović preminuo je iznenada u 74. godini.

Сродна слика

Muminović je rođen 1945. godine u Gornjem Vakufu. Slikanjem, ilustrovanjem i crtanjem stripova bavio se od djetinjstva. Prvu samostalnu izložbu imao je kao gimnazijalac, drugu kao student, a prvi strip je objavio 1968. godine u Malim novinama. Jedan je od pokretača lista Preporod u kojem je 1970. godine ostvario i prvo zaposlenje. Godine 1972. počinje da radi kao likovni i tehnički urednik Malih novina, gdje ostaje sve do rata 1992.

Bio je najproduktivniji crtač stripova i slikovnica u bivšoj Jugoslaviji, odnosno Bosni i Hercegovini. Objavljivao je i u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Kini.

Сродна слика

Muminović je bio autor i jednog od najuspješnijih stripova bivše Jugoslavije, slavnog “Valtera”. Sarajevska striparnica Agarthi Comics nedavno je izdala i reprint ovog izdanja, kojeg je osamdesetih godina prošlog vijeka Ahmet Muminović nacrtao u tri sveske. Koliko je strip bio uspješan, a sve se naravno temeljilo i na još slavnijem filmu, dokazala je i premijera na Sajmu knjige u Beogradu.

Сродна слика

Čim su ga ugledali, izdavači iz Kine su odlučili otkupiti prava za print u svojoj zemlji, te je tako Valter i u vidu crteža postao dijelom kineske kulture. Pored toga, napravljen je još jedan presedan – prvi put je jedan strip na kineskom jeziku imao i oblačiće sa dijalozima. Taj strip je prodat u fantastičnih  50 miliona primjeraka.

Сродна слика

Резултат слика за ahmet muminovic

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com