PROŠLO JE 25 GODINA OTKAKO NAS JE NAPUSTIO VELIKI GLUMAC: SJEĆANJE NA GIDRU

dragomir-bojanic-gidra-1494974217-1186031

Prije dvije i po decenije preminuo je Dragomir Bojanić Gidra, jedan od najvećih glumaca bivše SFRJ. Uvijek je bio nasmijan i voljen svuda gdje se pojavljivao, a humor ga nije napustio ni posljednjih dana koje je proveo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Резултат слика за dragomir bojanic gidra

Gidra je rođen 13. juna 1933. u Kragujevcu. Imao je veoma teško djetinjstvo jer je u toku Drugog svjetskog rata ostao siroče. Završio je u rodnom gradu srednju školu za preradu mesa, voća i povrća.

Резултат слика за dragomir bojanic gidra

Godinu dana je radio u fabrici konzervi “Crvena zvezda” i istovremeno vodio dramsku sekciju pri ovom kolektivu. Njegov talenat nije mogao da prođe nezapaženo, pa je počeo da igra u amaterskom pozorištu, a na studije glume u klasi Raše Plaovića upisao se nekoliko godina kasnije u Beogradu.

12922_2013-12-a.-pocetak-pozorisne-karijere-tetovirana-ruza--pozoriste-jpg-495715199_sq-s

Filmsku karijeru je započeo epizodnom ulogom u filmu Žike Mitrovića “Ešalon doktora M.” iz 1955. godine. Glavne i veće sporedne uloge igrao je u više od trideset domaćih filmova, a snimao je vesterne i u Italiji. Pod pseudonimom Entoni Gidra (Anthony Ghidra), Dragomir Bojanić se šezdesetih godina pojavio u 10 vesterna, a za ulogu u filmu “Balada o revolverašu” (1967) režisera A. Kaltabijana dobio je i nagradu.

Резултат слика за dragomir bojanic gidra

Na festivalu u Puli 1974. osvojio je Zlatnu arenu za ulogu partizana Tadije Čemerkića u filmu Radomira Šaranovića “Svadba” (1973), nastalom prema istoimenom romanu Mihajla Lalića. Bio je oženjen Ljiljanom Kontić, takođe glumicom koja je široj javnosti i ljubiteljima domaćeg filma poznatija kao Ljeposava iz kultne serije “Đekna” Živka Nikolića.

Сродна слика

Najveću popularnost Gidra je ipak stekao ulogom Žike Pavlovića, koju je igrao od 1978. do 1992. godine u serijalu “Žikina dinastija”. Takođe je ostao poznat i po ulogama kaplara Janićija u filmu “Marš na Drinu” Žike Mitrovića iz 1964., lažnog Valtera u “Valter brani Sarajevo” iz 1972., Savetnika iz “Dvoboja za južnu prugu” iz 1978. i agenta Mikule u seriji “Povratak otpisanih” iz 1978.

Сродна слика

Gidra je obožavao mlade talentovane glumce, koji su bili česti gosti u njegovom domu, počevši od Dragana Maksimovića, Sonje Savić pa do Žarka Lauševića. Posljednje dane života proveo je na VMA. Doktori i sestre su ga obožavali, a znajući da je pri kraju života, dozvoljavali su mu i da puši. Preminuo je 11. novembra 1993. godine. 

Резултат слика за dvoboj za južnu prugu

Dragomira Bojanića Gidru kolege i prijatelji pamte kao – ljudinu. Iako obožavan u narodu, djeluje kao pomalo zaboravljen jer nijedna ulica niti prestižna glumačka nagrada ne nosi njegovo ime. Sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Сродна слика

Сродна слика

dragomir-bojanic-gidra-1494974217-1186031

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com