SJEĆANJA: 25 GODINA OD TRAGIČNE SMRTI LEGENDARNOG BUBNJARA “BIJELOG DUGMETA” IPETA IVANDIĆA

download (97)

Govorili su da je biser “Bijelog dugmeta” i najpoznatiji Varešak uz legendarnog glumca Boru Stjepanovića. Njegova smrt i 25 godina kasnije ostala je misterija. 

Сродна слика

Goran Ipe Ivandić se prema zvaničnim navodima, ubio 12. januara 1994. godine kada je, navodno, skočio sa šestog sprata beogradskog hotela “Metropol”. Kao rok ekipa postigli su što je malo ko na ovim prostorima. Nizali su diskografske uspjehe, stekli najodaniju slušalačku publiku, postali “fenomen”, o njima se priča decenijama, snimili su veliki broj albuma, održali koncerte širom svijeta, ali jedna tragedija je obliježila “Bijelo dugme”.

Сродна слика

Smrt njihovog bubnjara Gorana Ipeta Ivandića sve ih je potresla. Ivandić se rodio 10. decembra 1955. u Varešu, ali se kao dječak preselio u Sarajevo. Sa “Bijelim dugmetom” je 1976. otišao u Ameriku i snimio sopstveni singl sa pjesmama “Džambo” i “Vatra”. Kada je otišao u JNA, na njegovo mjesto privremeno je došao Milić Vukašinović.

Резултат слика за ipe ivandic i bijelo dugme

Kada je 1978. Goran Bregović otišao u vojsku, Ipe i klavijaturista Laza Ristovski pokrenuli su vlastiti projekt “Stižemo”. Međutim, 19. septembra iste godine Ipe je uhapšen zbog posjedovanja hašiša i osuđen na tri godine zatvora. Ivandić je ostavio poroke i 1979. sa Slađanom Milošević snimio album “Gorim od želje da ubijem noć”. Kaznu je izdržavao u Foči, gdje je stigao u februaru 1981. Od prvog dana isticao se primjernim ponašanjem i radom u muzičkoj sekciji, a za Dan republike 1982, predsjedništvo SFRJ ga je oslobodilo daljeg izdržavanja kazne. Oko Nove godine vratio se u “Bijelo dugme” i ostao do raspada grupe 1989. godine.

Резултат слика за ipe ivandic

– Ipe je najbolja priča “Bijelog dugmeta”. Bio je njegov motor i pogonsko gorivo, bez njega je Dugme nezamislivo. Kao mlado biće ušao je u veliku mašineriju koja ga je samljela. Zato je emocija glavno obilježje  filma koji se snimio o Ipetu – rekao je Robert Bubalo, jedan od autora dokumentarca, snimanog na lokacijama u Sarajevu, Zagrebu, Beogradu, Varešu, Budimpešti, Beču i Londonu.

Сродна слика

Bubalo se osvrnuo i na Ipetovo hapšenje zbog posjedovanja hašiša.
– Pitanje je što je zapravo bila istina. Kružila je priča kako je Ipe kupio pola kilograma hašiša, ali mu je diler podvalio još 2,5 kilograma. Navodno nije bio svjestan da je umjesto pola kilograma dobio tri, što je u konačnici značilo i težu optužnicu protiv njega– rekao je tada Bubalo.

Сродна слика

Kako piše “Slobodna dalmacija” kad su se, s raspadom Jugoslavije, po raznim adresama rasuli i članovi “Dugmeta”, Ipe se oženio Draganom Tešić s kojom je dobio sina Filipa, te je pokušavao da osigura egzistenciju porodice. Pišu da je otvorio kafić u Beogradu u kojemu je njegova supruga trebala da pjeva, ali kako zbog rata u njega niko nije ulazio, posao je propao.

Сродна слика

– Šest godina sam bila u Ipetovom životu, sve do 12. januara 1994. kada je pronađen mrtav baš tamo gdje smo se i upoznali, u beogradskom hotelu “Metropol”. Tvrdim da se Ipe nije drogirao, ali i sumnjam da je izvršio samoubistvo – izjavila je njegova supruga Dragana Ivandić 1996. za “Svedok.

Сродна слика

Da li je Ipe zaista počinio samoubistvo ili ne – ostaje misterija. Bolji poznavaoci prilika tvrde da nije imao razloga za takvo nešto. Ni 25 godina kasnije niko nije dao pravi i jedini logičan odgovor. Tajnu je ponio u grob.

Резултат слика за ipe ivandic

Сродна слика

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com