FADIL HUKANOVIĆ: NA ESTRADI PREKO ČETRDESET GODINA, USKORO NOVI MAKSI SINGL!

fa

Fadil Hukanović iz Prijedora, koji se posljednjih par decenija sticajem životnih okolnosti obreo u Francuskoj, još uvijek je muzički i pjevački više nego aktivan. Svoju muzičko-pjevačku karijeru započeo je bukavalno kao dječak, dok je u vrijeme momkovanja u Prijedoru i okolini bio već poznat, pa čak i više od toga. Bilo je teško, prisjeća se Fadil, ali je svoju karijeru gradio čisto i pošteno, dok je plodove truda kasnije uveliko uživao. 

-Muzika je jedna velika zaraza, ja bih to tako nazvao. Infekcija od koje nema lijeka – slikovit je naš sagovornik Hukanović.

pizap (22)

-Bio sam bubnjar, harmonikaš i pjevač, radilo se mnogo, bilo je jako dobro i lijepo, iako ovaj poziv sobom nosi mnogo teškoća i često ne izgleda onako kako to neko misli da jeste. Uz bubnjeve sam prpveo 15 godina, a dobar dio karijere je bio kombinacija muzičara i pjevača. Nisam bio zvijezda, ali sam uživao popularnost. Hoteli, moteli, kafane…, tako se zanat pekao u to vrijeme i prije toga. U JNA sam takođe nastavio sa muzikom za potrebe vojničkih priredbi i koncerata. Radio sam sam mnogim muzičarima i pjevačima bivše Jugoslavije, broja im ne znam više – šaljivo navodi Fadil Hukanović i nastavlja: 

pizap (21)

-Danas samo pjevam, a zasviram za svoju i dušu mojih prijatelja. Pjevam, komponujem i pišem. Nerijetko, kada mi to obaveze dozvoljavaju, učestvujem na nekom od festivala ili folk parada, sretnem se sa straim društvom, prisjetimo se nekih drugih vremena i trenutaka iz mladosti. A toga je baš puno, bilo baš jako puno – priča Fadil, dodajući da ipak kroz karijeru nije ostao bez diskografskih materijala. Jedan album je snimio za nekadašnji “Sarajevo disk”, ali je njegova promocija izostala iz dobro ponatih razloga 1992. godine, nakon čega odlazim u Francusku. Osam godina kasnije, tačnije za “Halix” iz Prijedora, snimam novi album, a potom i nekoliko novih singlova. 

pizap (20)

-Nakon tog albuma dolaze i festivali koji se polako vraćaju na scenu, tako da sam uzeo učešće i na nekoliko takvih manifestacija, poput onog u Bihaću, Bijeljini i Velikoj Kladuši. Sve su to bile prilike da se vratimo publici, sceni, drugarima sa estrade, da se vidimo, porazgovaramo…

pizap (15)

Moram primjetiti da se puno toga promijenilo, sve je nekako drugačije. Nekako je nestalo i tog poštovanja između starijih i mlađih, estrada je postala prava arena u kojoj vlada borba bez pravila, dok je tehnološki napredak napravio pravu pometnju u svijetu muzike. Često ne razmijem šta se sve dešava i gdje sve to vodi. Mnogi kvalitetni pjevači i muzičari gube poslove, a mijenjaju ih lošiji, mašine na sve strane. Zavidnost i zloba takođe su primjetni, tako da mi je sve to pomalo nestvarno i nevjerovatno – kaže Hukanović koji je u međuvremenu snimao i objavljivao i za nekoliko kuća u Srbiji.

47442875_488168571675594_3064068336556965888_n

-Ovih dana očekujem promociju dvije nove pjesme koje sam nedavno snimio u studiju “Cool Art” u Prijedoru kod Danila Pavića. Radi se o pjesmama “Kafana mi drug najbolji” i “Viski s ledom”. Oni koji su ih čuli kažu da su jako dobre, a nadam se da će tako biti i kod publike. Za predstojeću 2019. godinu planiram još puno toga, ali, o tome drugi put konkretnije. U svakom slučaju biće još noviteta – zaključuje Fadil Hukanović na kraju razgovora za naš magazin.

fa

47270664_514944498915851_1652703544349818880_n

pizap (23)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com