ZA NEKOLIKO DANA U SARAJEVU POČINJE SA RADOM UDRUŽENJE “SAFET ISOVIĆ”, A TIM POVODOM 27. OKTOBRA SLIJEDI I VELIKI KONCERT U DOMU ARMIJE

maxresdefault

Svjedoci smo da već dugi niz godina sevdah ide u nekom pogrešnom pravcu, posebno kada je riječ o interpretaciji i improvizaciji koja je uzela toliko maha da je to postalo praksa kod mlađih generacija pjevača koji skrnave posebnost i jedinstvenost sevdaha.

Upravo iz tog razloga, ali i mnogih drugih, onih moralnih, ovih dana u Sarajevu se osniva Udruženje “Safet Isović” koje će se u narednom periodu baviti isključivo promocijom istinskih vrijednosti sevdaha i njegove ispravne interpretacije. O svemu tome, osnivač i predsjednik pomenutog udruženja, istaknuta umjetnica koja dugi niz godina baštini sevdah i narodnu pjesmu, Bahrija Hadžialić, kaže: 

44520823_244855079542262_7274145745685446656_n

-Ideja vezana za konkretno osnivanje Udruženja “Safet Isović” nastala je prije nešto više od godinu dana, iako je svima jasno da sevdah već odavno ide u pogrešnom pravcu. Mnogi to čine neprimjereno i svako sevdalinku izvodi kako njemu odgovara. Upravo me to ponukalo da pokrenem inicijativu za osnivanjem ovog udruženja kroz koje ćemo postaviti jasne norme u vezi gore navedenog, ali ćemo se svakako baviti i time da mlade članove edukujemo u nastojanju da sačuvamo autentičnu izvornu pjesmu – kaže Bahrija dodajući da će biti još ciljeva ovog udruženja.

Сродна слика

-Istovremeno ćemo raditi na očuvanju lika i djela jednog od najvećih i najboljih utemeljivača sevdalinke – doajena Safeta Isovića, zbog čega smo odlučili da se udruženje nazove upravo po njemu, po njegovom velikom imenu i zaštitnom znaku naše drage pjesme. Naravno, za sve to svoju saglasnost i podršku dao je i Safetov sin Benjamin – ističe naša sagovornica.

Резултат слика за bahrija hadžialic

-Rješenje i zvanični početak rada očekujem koliko ovih dana, a u čast osnivačke skupštine Udruženja “Safet Isović”, u subotu 27. oktobra u sarajevskom Domu armije BiH, u svečanoj sali, s početkom u 19:30 časova, pripremili smo veliki koncert na kojem će se pojaviti preko petnaest izvođača i instrumentalista koji su nam pružili podršku i koji će sa nama obilježiti taj nama veoma značajan datum – istakla je na kraju razgovora Bahrija Hadžialić, osnivač i predsjednik, napominjući da je u samom “osnivačkom jezgru” Ivan Grubešić i Aldijana Dizdarević, te mnogi drugi iz reda prijatelja i estrdanih kolega kao što je Mirsad Jarović.

Bahrija i Mirsad na jednom od TV snimanja

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com