IN MEMORIAM: ZA NEKOLIKO DANA NAVRŠAVAJU SE TRI GODINE OD SMRTI JOVICE PETKOVIĆA

Jovica Petkovic DISKOTON SN 0200 1975 PS

Jovan Jovica Petković rođen je u Smederevu 1. septembra 1927. godine, a umro je u Beču 14. septembra 2015. godine. Sahranjen je u rodnom Smederevu. Važio je za harmonikaškog virtuoza, ali i za izuzetnog kompozitora i aranžera. Po mnogo čemu je jedinstvena ličnost u muzičkom životu bivše Jugoslavije.

Резултат слика за JOVICA PETKOVIC

Bio je i umjetnički rukovodilac Narodnog orkestra Radio Sarajeva, a svojim radikalno novim i ubrzo prepoznatljivim stilom kao i bravuroznim muziciranjem ostavljao je kolege iz orkestra i publiku bez daha.

Сродна слика

Bio je jedan od najpoznatijih i muzički najplodnijih harmonikaša. Najveći dio karijere je proveo u Sarajevu gdje su mu glavni dio opusa činile sevdalinke. Jovica Petković je prvi harmonikaš koji je svirao foršpile na harmonici kao i improvizacije koje su često “bacale pjevače u sijenku scene”.  Prvu improvizaciju je odsvirao za potrebu pesme “Nazdravite drugovi” u izvođenju pevača Hašima Kučuka Hokija. Prvi je harmonikaš koji je besprijekorno vladao na instrumentu, kako desnom, tako i lijevom rukom. Mnoge njegove sevdalinke danas se smatraju izvornim (tradicionalnim – narodnim). Harmoniku je učio da svira kod harmonikaša Drage Keca.

Резултат слика за JOVICA PETKOVIC

Najpoznatije njegove pjesme su: “Sa Igmana pogledat je lijepo”, “Neka moja duša vene”, “Dani dugi, svaki ko godina”, “Da sam ptica”, “Kada moja mladost prodje” … Uspješno je sarađivao sa Nadom Mamulom, Safetom Isovićem, Zaimom Imamovićem, Zehrom Deović, Azeminom Grbić, Zorom Dubljević, Slobodanom Lalićem i drugima. Početkom osamdesetih godina napustio je Sarajevo i preselio se u Beč gdje je živio dugi niz godina. Posljednje godine proveo je u Domu za stara lica, ali bez obzira na sve, nije bio zaboravljen od iskrenih prijatelja i zaljubljenika dobre pjesme koji su ga veoma često obilazili. Nekoliko dana nakon smrti sahranjen je u rodnom Smederevu, iako se među poklonicima muzike i djela Jovice Petkovića, posebno u Bosni i Hercegovini, priželjkivalo da mjesto sahrane bude upravo Sarajevo, grad u kojem je proveo svoj najplodniji stvaralački vijek.

Сродна слика

Резултат слика за JOVICA PETKOVIC

Сродна слика

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com