ILIJA PURIĆ: MOJA AUDICIJA U RTB

pizap (1)

U nekadašnje vrijeme, u nekadašnje vrijeme…Danas se sve češće čuje upravo to: “u nekadašnje vrijeme”. I opravdano se pominje, tako i u svijetu muzike. Jedno prisjećanje iz “nekadašnjeg vremena” sa nama je podijelio i Ilija Purić, a tiče se audicije polovinom osamdesetih prošlog vijeka. Kako je to nekada izgledalo, Purić priča sa dozom sjete.

-Čuvena RTB je polovinom  osamdesetih raspisala konkurs za pjevače narodne muzike pod nazivom “Otvoreni studio 6”. Bez imalo razmišljanja donio sam odluku da se prijavim i odem u Beograd jer sam bio više nego siguran u sebe kao pjevač.

pizap (1)

-U zgradi RTB-a zatekao sam i tada već poznata, legendarna imena iz svijeta muzike kao što su Branimir Bane Đokić, Bora Višnjički i Aca Šišić. Naravno, bilo je tu i mnoštvo kandidata poput mene.  Šišić nas je “mjerkao” i svakome se ljubazno osmjehivao, posmatrao nas, a onda, kao da se radilo o nekom prvom stepenu audicije, sve na suvo, tek uz njegovu violinu, zatražio da svaki od nas zapjeva nešto po svom izboru.

-Ja sam se odlučio za sevdalinku “Kolika je šeher Banja Luka”, a radi se inače o veoma zahtjevnoj pjesmi. Onako, grlat kakav i jesam zaista, čak me malo i kritikovao i produžio dalje. Ostalim se nastavio smješkati, birao je, a na kraju, mimo svih očekivanja ostalih kandidata vratio se do mene. Prošao sam iako su svi mislili da sam završio priču oko audicije. Prošao sam uz još par djevojaka za koje od tada više nisam čuo šta je s njima, a kasnije sam i pozvan na zvanično snimanje. Nekako, shvatio sam tada da nije sve super i da će baš tako biti u tome ako vam se smješkaju. Poslije toga sam shvatio da vrijedim kao pjevač i nastavio sam tim putem na estardi do dana današnjeg  – prisjeća se Ilija Purić nekadašnjih audicija i kako su one, zapravo, tekle.

pizap (2)

38693356_2222223788007959_7889789179687600128_n

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com