MALA PRIČA O VELIKOM GLUMCU: MIROLJUB LEŠO

pizap (19)

Miroljub Lešo rođen je  27. juna 1946. godine u Beogradu. Odrastao je na Zvezdari u godinama posle rata, a po sopstenom priznanju, od malih nogu je maštao da postane filmski glumac. Interesantno, glumu nije upisao u svom rodnom gradu, već je kao sedamnaestogodišnjak primljen u Dramski studio u Novom Sadu. 

Po završenoj glumačkoj školi, Miroljub se seli u Šabac gde postaje član ansambla lokalnog pozorišta, 1965. godine. Tu se kratko zadržao, ubrzo odlazi u Pulu gde peče glumački zanat na daskama Istarskog narodnog kazališta. Ipak, vuče ga želja da se vrati u rodni Beograd. 1969. godine Lešo je primljen u ansambl Narodnog pozorišta. 

456052

Miroljub je prvi put pred kamere stao u svojoj 23. godini, glumeći jednog od robijaša u “zatvorskom” filmu Radoša Novakovića “Bekstva” (1968). Malo ko pamti ovu, po stilu i atmosferi, nesvakidašnju dramu. Bili su tu još  Milan Lane Gutović, Dragan Zarić i Josif Tatić. I debitant Miroljub Lešo, naravno. 

Posle tog prvog izleta u svet filma, usledilo je zatišje, nekoliko sezona mladi glumac je proveo u Narodnom pozorištu, tiho i gotovo neprimetno. Sve do 1972. godine, kada je Stipe Delić, tek izabran da režira preskupu epopeju o famoznoj Petoj ofanzivi na Sutjesci, video fotografiju Miroljuba Leša i odmah ga pozvao na probno snimanje. Dodeljena mu je mala ali upečatljiva uloga neustrašivog mitraljesca Bore. U “Sutjesci” Miroljub je, iako još mlad i neiskusan, ostavio snažan utisak, kako svojim markantnim izrazom, tako i svedenom i veoma ubedljivom glumačkom igrom. 

LesoMiroljubProfile

Te 1973. u Miroljubovoj karijeri dolazi do velikog zaokreta; najviše zahvaljujući uspešnom angažmanu u ratnom spektaklu “Sutjeska”, stasiti glumac prodornog pogleda i dubokog glasa prestaje sa radom u pozorištu i potpuno se okreće glumi ispred kamera. Iste godine pojavio se i u filmu Predraga Golubovića “Bombaši”, a dobio je i ulogu u hit seriji “Kamiondžije”. 1975. glumio je u urbanoj drami Vlatka Gilića “Kičma”, a tu su i epizodne role u serijama “Kapelski kresovi” i “Otpisani” (tumačio lik Slavka, dvostrukog agenta). 

irene-papas-the-battle-of-sutjeska-1974-BP9N3R

Sa Irenom Papas na snimanju “Sutjeske”

U svojoj tridesetoj, Miroljub se pojavljuje i kao negativac na filmu, u ulozi zarobljenog nemačkog vojnika. Reč je o filmu Mikija Stamenkovića “Devojački most” (1976). Priča o razmeni zarobljenika između partizana i nacista rađena je u maniru francuskih krimića iz šezdesetih, zašećerena neretkim melodramskim izletima i, čini se, neizbežnom patetikom.

d51f64092140d92ce819b13e4ef2a4fd

Sa kolegama Nikolićem i Radićem na snimanju “Boška Buhe”

Uprkos tome, “Devojački most” bio je jedan od popularnijih partizanskih filmova među ondašnjim klincima, gotovo u rangu legendarnog “Valtera” ili, recimo, “Partizanske eskadrile”, dakle, omiljeniji od onih „ozbiljnih“ epopeja poput “Sutjeske” i “Užičke republike”. Iza Miroljuba ostale su brojne uloge, odnosno upečatljivi likovi koje je igrao, nizali su se jedan za drugim…”Salaš u malom ritu”, “Boško Buha”, “Divlji vetar”, “Miris dunja”…

miris dunja yugopapir 3

“Miris dunja”: Sa kolegom Irfanom Mensurom

Ipak, iako je snimio na desetine filmova i serija, Miroljub Lešo nije pripadao prvom glumačkom ešalonu jugoslovenskog filma. Uloge i filmovi su se smenjivali, reditelji i kolege su nesumnjivo cenili njegov rad i talenat, a on ostao veran svom opredeljenju da ničim ne privlači pažnju javnosti i medija, živeći skromno i nenametljivo. Jednom prilikom poverio se kako je svojim glumačkim radom na filmu zadovoljan i kako se od tog posla može živeti “pristojno, pristojnije nego od rada u pozorištu“. 

Сродна слика

Miroljub provodi svoje penzionerske dane skromno i povučeno u svom domu na Karaburmi. Nedavno se pojavio u seriji “Nemnanjići”. Kažu da ponekad navrati u obližnju kafanicu “Bagrem”. Njegovo karakterno lice snažnih crta i setnog pogleda danas pokriva duga, snežno bela brada. Neka jubilej dočeka u dobrom zdravlju i neka ga takvo još dugo služi. 

Njegove uloge, likove koje je tumačio i danas živo pamtimo. I zahvalni smo mu na tome, kao i rediteljima koji su prepoznavali jednu takvu veličinu i pojavu.

pizap (19)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com