SANDA DUBRAVČIĆ, KLIZAČICA, ŽENA KOJOJ JE PRIPALA ČAST DA UPALI OLIMPIJSKI PLAMEN U SARAJEVU 1984. GODINE: TAJ PLAMEN JOŠ U MENI GORI!

67381

XIV Zimske olimpijske igre otvorene su 8. februara 1984. godine na stadionu Koševo  u Sarajevu. Čast da upali Olimpijski plamen na Koševu pripala je klizačici Sandi Dubravčić.

Sanda Dubravčić je rođena u Zagrebu 1964. godine. Bila je klizačica i imala je tu čast da upali Olimpijski plamen u Sarajevu na otvaranju četrnaestih olimpijskih igara te 1984. godine u gradu na Miljacki. Tog februara Sarajevo i Jugoslavija su bili centar svijeta!

Резултат слика за PALJENJE PLAMENA ZOI 84

-Kad neko spomene Sarajevo, naravno da mi je prva asocijacija ZOI 1984. i izuzetna čast koja mi je pripala da kao prva žena u istoriji upalim olimpijski plamen. Sarajevo me zauvijek upisalo u istoriju kao sportistu koji je imao tu izuzetnu čast i, zahvaljujući toj časti, moje je ime zauvijek uklesano u Olimpijski muzej u Lausannei, kaže Sanda Dubravčić-Šimunjak.

Сродна слика

– Nastup na Olimpijskim igrama je san svakog sportiste, a meni su Igre u Sarajevu bile druge. Iste godine zauvijek sam objesila klizaljke o klin. Upisala sam studije medicine i već dugi niz godina radim u svojoj struci. Emocije su neizrecive i riječima neopisive u vezi svega vezanog za Jugoslaviju i ZOI u Sarajevu. Upisane su u moje srce i tu će sigurno zauvijek ostati – kaže Sanda Dubravčić.

Сродна слика

Сродна слика

Резултат слика за ZOI 84

Резултат слика за ZOI 84

Сродна слика

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com