EXTRA STARS NA KAFI SA MIRKOM KODIĆEM

maxresdefault

Definitivno najtemperamentniji harmonikaš Balkana svakako je poznati virtuoz Mirko Kodić, muzičar, kompozitor i aranžer čije se sviranje opisuje kao eksplozija talenta, odnosno vještine, brzine i takozvane agresivnosti u sviranju koje ga je dovelo u sam vrh muzike i stilske prepoznatljivosti.

Između ostalog, poznat je kao „krivac“ dolaska na estradu Cece Ražnatović sa pjesmom „Cvetak zanovetak“ na festivalu na Ilidži, kao i po višegodišnjoj saradnji sa Šabanom Šaulićem, aranžerskim majstorijama na prvim pločama Jašara Ahmedovskog i mnogih drugih poznatih pjevača.

pizap (47)

Pjevači koji su radili sa Mirkom Kodićem, a malo ih je koji nisu, kažu da je vanserijski muzičar. Do prije par decenija bio je jedan od najtraženijih studijskih harmonikaša, a od vremena kada je estradom zavladao turbo-folk, Kodić je digao ruke od svega i posvetio se sviranju po svadbama i drugim veseljima na kojim bi ga angažovali. Tako je i danas. Mirko Kodić kaže da je uglavnom vani, kod naših ljudi koji žive i rade u Italiji, Austriji, Njemačkoj, Belgiji…

-Radim uglavnom vani, a to su svadbe i druga slična privatna veselja na kojima sasvim solidno zaradim. Nije lako, čovjek je stalno u nekom pokretu i na putu, ali sam prezadovoljan koliko sam tražen i poštovan kao muzičar. Što se tiče studijskog rada, osim onoga što sam snimio kao solista na harmonici, ovih godina ne može se reći da sam radio nešto posebno. Na sceni je turbo-folk ili kako se to već naziva, a ja se u tome ne želim niti hoću da snalazim. U startu sam digao ruke od tih gluposti i posvetio se svirkama uživo, tamo gdje je harmonika, kako da kažem, cijenjena i neizbježna-priča nam Mirko Kodić sa kojim smo se sreli u Bijeljini.

pizap (46)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com