MALA PRIČA O VELIKOM UMJETNIKU: MIRSAD MIRSO JAROVIĆ

18740409_10211765301386287_1027715206141449802_n-752x440

Mirsad Jarović rođen je u Sarajevu, 4. oktobra 1956. Godine. I, kako to obično biva, od ranog djetinjstva je ispoljavao interesovanje za muziku i pjevanje. Već u sedmoj godini, uoči polaska u osnovnu školu, dobio je svoju prvu harmoniku. Ljubav prema muzici i talenat koji je nosio u sebi primjetili su i njegovi učitelji, nakon čega je vrlo brzo, na Mirsadovo oduševljenje, uvršten u muzički hor i aktivno učenje sviranja harmonike. 

Fudbal izgubio – estrada dobila

Međutim, pored ljubavi prema muzici, te aktivnosti u KUD „Pavle Goranin“, mladi Jarović je bio talentovan i za nogomet, te je još kao dječak počeo da igra u fudbalskom klubu „Željezničar“ , a kasnije u još nekoliko klubova. Sve je izgledalo da će ga fudbal „odvući“ daleko od muzike i pjevanja. Tim prije jer je 1980. godine otišao u Beograd upravo zbog fudbala i prelaska u tadašnji „OFK“ Beograd. Međutim, jedna od ozbiljnijih povreda noge stavila je tačku na Jarovićevu sportsku karijeru. Iako je fudbal u svakom smislu te riječi izgubio jako puno u to vrijeme, estrada je dobila mnogo više. 

P1310626

Interesantno je to da je Mirsad svoju pjevačku karijeru započeo u jednom sarajevskom pop-rok bendu „Integral“ 1979. godine , ali je taj izlet u muzičkom smislu brzo okončao i zaputio se tamo gdje ga je srce vuklo – sevdah i novokomponovana narodna muzika, kada je iste godine počeo sa profesionalnim nastupima u sarajevskom restoranu „Kabare“.

-U Beogradu sam imao sreću da se sretnem sa velikim brojem ljudi iz svijeta muzike, a sticajem određenih pozitivnih okolnosti, kojim se ni sam nisam nadao, dobio sam priliku da zapjevam u tada veoma poznatim i popularnim restoranima kao što su „Inex“, „London“, „Košuta“ i „Dunavski cvet“ u kojem je, primjera radi, veoma često odsjedao Toma Zdravković i mnogi drugi poznati pjevači. Ipak, čini mi se da je susret sa Raletom Čajićem bio sudbonosan-prisjeća se Jarović početka karijere i veoma plodne saradnje sa hitmejkerom Raletom Čajićem sa kojim je, kako dodaje, postao prijatelj, a potom i kum. 

„Moja mala Irena“

Upravo je Čajiću zahvalan što je „na velika vrata“ uplovio u svijet estrade. Jarović je snimio svoj prvi LP album „Moja mala Irena“, nakon čega su uslijedili mnogobrojni pozivi za solističke nastupe i zajedničke turneje širom nekadašnje Jugoslavije. Nakon toga uslijedio je i poziv iz rodnog Sarajeva, tačnije agencije za audicije Radio Sarajeva kako bi, priča Jarović, i zvanično položio istu na ime vokalnog soliste, te snimio neke od sevdalinki za arhivu ove kuće. 

32327292_10214688780351434_845802601021702144_n

Nakon toga, sjeća se Jarović, ponovo je otišao za Beograd, te nastavio saradnju sa Raletom Čajićem i Mišom Markovićem, kao i mnogim drugim autorima sa kojima će snimiti još nekoliko LP ploča. Jarovićevu karijeru zasigurno će obilježiti hitovi koji su uslijedili poput „Dva su srca u Bosanca“, svojevrsna lična karta ovog pjevača, te „Sarajevo moje vraćam se k'o čovjek“, „Pjevaj srce“, „Tvoj lik još me prati“ i mnoge druge. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka, nakon diskografskog prelaska u PGP RTB, Mirsad je objavio jedan od najboljih albuma pod nazivom „Ljubav jedne majke“. U saradnji sa Zdravkom Đuranoviće, Sinanom Alimanovićem, Marijom i Raletom Čajićem, rodile su pjesme koje se i danas jako rado slušaju kod pravih sladokusaca dobre pjesme. „Kuda ideš oko moje“ samo je jedna od njih.

18740409_10211765301386287_1027715206141449802_n-752x440

Raspadom Jugoslavije, tačnije drugom polovinom nesrećnih devedesetih prošlog vijeka, Jarović se našao u Evropi, a nedugo potom u dalekoj Americi. Ono što je smatrao privremenim boravkom, kao i kod mnogih drugih, postalo je, čini se, za stalno. 

Duša romantika

Jarović se prošle godine vratio iz Amerike i pokrenuo je vlastiti biznis u rodnom Sarajevu, ali odnedavno isti je proširio na cijeli prostor bivše Jugoslavije, odnosno dobar dio Evrope, a tiče se prevozničke djelatnosti. Ipak, i pored svega toga,  muzike se nije odrekao. Naprotiv, ovaj umjetnik, čovjek i humanista,  vječito nasmijani pozitivac i borac sa dušom romantika, posebne, posve prepoznatljive boje glasa iz koje istovremeno izbijaju snaga i tananost, baršun i emocija, koji je tokom muzičke karijere uspješno koketirao s više muzičkih izraza, i danas je više nego aktivan. U protekloj deceniji snimio je nekoliko albuma, spotova i više singlova, a učešće je uzeo i na nekoliko prestižnih muzičkih festivala na kojima je osvojio više priznanja i nagada. 

Fotografija korisnika/ce Mirsad Jarovic Misso.

Mirso sa najboljim prijateljem Fuadom Fudom Zaganjorijem, fudbalskom legendom i uspješnim biznismenom, nadsve čovjekom i humanistom kojeg uvijek voli istači u prvi plan kao najboljeg drugara i prijatelja.

Fotografija korisnika/ce Mirsad Jarovic Misso.

Poštovalac tekovina NOB-a

Fotografija korisnika/ce Mirsad Jarovic Misso.

Fotografija korisnika/ce Mirsad Jarovic Misso.

Sa proputovanja i malog odmora u Albaniji

Fotografija korisnika/ce Mirsad Jarovic Misso.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com