NIKOLA KOJO: NISMO ZNALI, A MOGLI SMO, NE ZNAM GDJE SMO TO SADA I ŠTA IMAMO

nikola-kojo

Nikola Kojo s razlogom i bez razloga voli pričati o Jugoslaviji, o državi koje već odavno nema, ali koju ne može zaboraviti. I danas je vezan za te prostore, žao mu je što se to desilo i nikada neće, kako kaže, zaboraviti kako smo u ono vrijeme bili neko i nešto, građani svijeta prije svega. Danas, kaže, smiješno je porediti bilo šta sa ondašnjom državom, a još se manje nadati da takozvane državice mogu dostići nekadašnji standrad i slično.

Сродна слика

-Pripadam generaciji koja je to dobro zapamtila, a danas me mogu nazivati izdajnikom zbog toga, zbog neslaganja sa današnjim mišljenjem i kolektivnim otrježnjenjem. Bila je to lijepa zemlja, da je bilo pameti mogla je opstati, bilo bi nam dobro da smo ostali zajedno. Bili smo priznati, imali smo industriju, kulturu, izuzetnu kinematografiju, odlične filmove, sportiste…Ne znam šta da danas imamo od svega toga – pita se legendrani Kojo.

Сродна слика

Kojo je je pred kamerama od malih nogu, a do danas je snimio na desetine filmova. Publika ga cijeni, poštuje i voli, a najveći dio čak obožava. Jedan je od rijetkih koji se može, uslovno receno, uporediti sa pokojnim, velikim Batom Živojinovićem, tim prije jer Nikoli odlično leže i komedije i karakterne uloge. U širokom spektru serija i filmova, potvrdio je koliko je izuzetan kao Karađorđe u “Crnom Gruji” i kao major Lazar u “Četvrtom čoveku”.

Резултат слика за četvrti čovek

Kojo je na filmu debitovao sa nepunih 11 godina, ulogom dečaka Ivana u filmu “Rad na određeno vreme“. Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu “Igmanski marš” (1983), TV seriji “Sivi dom” (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka (“Šta se zgodi kad se ljubav rodi” – 1984, “Žikina dinastija” – 1985, “Druga Žikina dinastija” – 1986) veoma popularnog filmskog serijala “Lude godine“, što ga je profilisalo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.

Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića „Mi nismo anđeli“ po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, poslednjih godina uglavnom na filmu.

Резултат слика за NIKOLA KOJO

Сродна слика

Сродна слика

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com