“KLIKBEJT” MEDIJSKI NASLOVI: LAŽ I OBMANA!

mediji

Ocjenu “Klikbejt” dobija medijski izvještaj čiji naslov nema uporište u samom tekstu koji slijedi. Ovakvi tekstovi i prilozi imaju cilj da senzacionalističkim naslovom privuku pažnju čitalaca obećavajući sadržaj koji zapravo ne postoji i uglavnom se kreiraju iz finansijskog interesa, to jest zbog povećanja čitanosti.

DRAMATIČNO! OVO MORATE VIDJETI! NEVJEROVATNO! NEŽNO! ŠOKANTNO! ŠOK I NEVJERICA! OVO NISTE VIDJELI DO SADA…

Skoro svi današnji mediji, odnosno portali, koriste razne informacije, ali te iste informacije ili događaje koriste za izvođenje dramatičnih, uglavnom lažnih i netačnih naslova, čime usmjeravaju na pogrešne zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje. Čak i oni koji su do juče smatrani ozbiljnim medijima uveliko se koriste klikbejt naslovima koji suštinski nemaju tri čiste veze sa stvarnim događajem. Sve je suprotno od onoga što je naslovljeno iznad teksta, prost je zaključak. 

Ipak, na sve te gluposti, namjerno plasiranje kojekavih često nebitnih vijesti i navodnih saznanja, masovnost lajkova ne izostaje. Čitalačka kultura je ionako na niskom nivou, ali podrška najprimitivnijim obraćanjima javnosti itekao je ukorijenjena bez nade za njenim iskorijenjavanjem.

mediji

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com