DALIBORKA STOJŠIĆ: LJEPOTA ZA SVA VREMENA

sc-branimir-djokic-3010-201

Ona je pevala u grupi “One i oni”, blistala kao mis Jugoslavije, diplomirala književnost, radila kao TV voditelj sa Mićom Orlovićem i Branislavom Surutkom… Ona je Daliborka Stojšić, koja je sedamdesetih godina budila maštu mnogih muškaraca.

 Daliborka Stojšić

I danas je lepa. Nedavno je objavila svoju prvu zbirku pesama “Lutka koja govori”. Pesme je pisala godinama, a od ukupno 500, za zbirku je odabrala 150.

* Dugo ste čekali sa prvom zbirkom?

– Trebalo mi je dosta vremena da prelomim i svoju dušu stavim na “tezgu”. Drugo, kočila me je i neka “estradofobija” koja vlada u našem društvu, da je sve što dolazi od estrade skandalozno i vulgarno, što se često u praksi i pokazalo.

* Zašto ste odabrali ovaj naslov?

– “Lutka koja govori” je malo samoironičan naslov, jer ja sam, metaforično gledano, godinama predstavljala neku vrstu žene lutke, bilo kao mis ili kao pevačica, od koje se tražilo da ćuti. Ovo je sada lutka koja je progovorila.

* Bili ste mis Jugoslavije 1968. Šta je za vas lepota?

– Pojam lepote je večan, a moda dođe i prođe. Lepota se uvek prepoznaje, bez obzira na stilove i vreme u kome nastaje.

Сродна слика

Сродна слика

* U čemu je razlika između nekadašnjih i sadašnjih lepotica?

– Da smo u ono vreme htele, ne bismo mogle od svog tela i lica da uradimo ono što se danas radi. Dakle, bilo je sve potpuno prirodno. Sada je to već roba, a lepota se može i kupiti.

* Bili ste pevačica. Zašto ste se povukli iz šou-biznisa?

– Upravo zbog početka vulgarizacije estrade. Imala sam druge želje, ambicije i preokupacije, za koje mi je bilo potrebno sve moje vreme.

* Šta sada slušate i čime se, osim pisanja, bavite?

– Bavim se običnim životom, posmatram, razmišljam i slušam muziku iz moje mladosti. A omiljena mi je pesma “Noći u belom satenu”.

* Da li je u planu neka nova knjiga?

– Jeste. Još uvek će to biti pesme, a za kasnije ćemo videti.

Сродна слика

* Koji su vam omiljeni pisci?

– Od domaćih Danilo Kiš, a od stranih Tomas Man. Pesnikinja koja je stavila prvi pečat na moje srce je Desanka Maksimović.

sc-branimir-djokic-3010-201

Bračni par Đokić – Stojšić: Vole da čitaju

Резултат слика за DALIBORKA STOJSIC

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com