SJEĆANJA: NOVICA UROŠEVIĆ, JEDINSTVEN I NEZABORAVAN

novica_urosevic_11

Novica Urošević, kompozitor, aranžer i pjevač, rođen je u selu Drmno kod Požarevca 5. jula 1945. godine, a umro je u Beogradu 11. novembra 2009. godine na stepeništu zgrade na ulazu u svoj stan. Sahranjen je par dana kasnije u rodnom selu kod Požarevca. Od polovine sedamdesetih i tokom osamdesetih godina prošlog vijeka bio je jedan od najtiražnijih hitmejkera na prostoru bivše Jugoslavije. Ali, bio je i jedan od najomiljenijih, ističu poznati estrdanjaci za ujka Noleta, kako su ga od milja nazvali.

maxresdefault

Iza sebe je ostavio veliki broj hitova i mali je broj pjevača koji s njim nisu sarađivali ili barem poželjeli da sarađuju. Pomogao je mnogim pjevačima, od mnogih je napravio prave zvijezde, okitio ih neprolaznim hitovima i tako gradio njihove karijere. Dragana Mirković, Zorica Marković, Mitar Mirić, Ljuba Aličić, Zorica Brunclik, Šeki Turković, Era Ojdanić, Ipče Ahmedovski, Ćana, Angel Dimov, Šerif Konjević, Kemal Malovčić, Šaban Šaulić, Vera Matović, Kvaka, Lepa Lukić i Jasmin Muharemović samo je mali dio plejade pjevača koji su sarađivali sa ovim plodnim umjetnikom.

Резултат слика за NOVICA UROSEVIC

Za Miroslava Ilića napisao je, po mnogima, njegovu najbolju pjesmu – ‘Šta sam ja u tvom životu’, dok je hitove Mitra Mirića teško nabrojati. Poseban, prijateljski odnos, imao je upravo sa Mitrom za kojeg kažu da sve što je postigao u estradnoj karijeri – ostvario je uz neprolazne hitove ujka Noleta. Skoro dvije decenije bili su nerazdvojni, a njegov hit “Ne može nam niko ništa”, potvrdio je Mirićevo ime na estradi. 

1623436-mitar3

novica_urosevic_12

Uroševićevo prvo otkriće bila je Zorica Brunclik. Saradnju s njom započeo je na nagovor svog kuma Bore Spužića Kvake. Za Zoricu je napisao njen prvi veliki hit ‘Ne daj da nas rastave’, koji se 1975. godine našao na njenom prvom albumu prodatom u preko 300.000 primjeraka. Naravno, malo kasnije, Novica preuzima “u svoje ruke” i mnoge druge pjevače i gradi njihove karijere uz njihov glas i svoje pjesme koje su za mnoge, poput Mitra Mirića ili Jasmina Muharemovića, i danas lične karte njihove diskografske karijere.

Резултат слика за UJKA NOLE

Jasmin Muharemović, recimo, po vlastitom izboru i odluci čekao je na Novicu preko 4 godine da bi upravo s njim snimio svoj prvi album “Ja sam taj”. I nije se prevario. Čekao je i dočekao hitove koji se i danas slušaju i traže, dok je o tim godinama i tiražima ploče suvišno i govoriti. Igrom sudbine, uoči same smrti, Novica je napisao svoju posljednju pjesmu – upravo za Muharemovića. Kada je Jasmin trebao da ode do Novice, na ulazu u zgradu dočekalo ga je neprijatno iznenađenje – saznao je od stanara da je Novica samo nekoliko sati ranije preminio na uluzu u svoj stan.

hqdefault

Jasmin Muharemović, Novica Nikolić Patalo i Novica Urošević: Jasmin na početku saradnje sa Novicom

maxresdefault - Copy

11073278_359759754216727_7935291552016456018_n

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com