BOŽIDARKA FRAJT: JOŠ UVIJEK ME PAMTE KAO NADU IZ “UŽIČKE REPUBLIKE”

723635_bozidarka-frajt-festival-filmski-susreti-nis_ls

Bila je velika zvijezda jugoslovenske kinematografije, jedna od najljepših glumica i prva s ovih prostora koja je na filmu obukla bikini. Njena slika je dugo stajala na zgradi nekadašnje “Robne kuće” u centru Beograda, a u njenom domu su “carovale” čak tri “Teodore” – priznanje i san svake glumice. Gdje je nestala dobitnica laskave Zlatne arene iz 1972. godine, koja je željela da bude arhitekta, ali su je filmadžije, ugledavši je na modnoj pisti, privukle u svoj svijet? Gdje se sakrila Nada iz “Užičke republike”, u kojoj se toliko dobro snašla da su mnogi mislili da je igrala u svim partizanskim filmovima, iako joj je to bio jedan jedini put? Gdje je danas i šta radi sedamdesetpetogodišnja Božidarka Frajt ?

tv-zUzhichka-Rrepublika-y1

– U Zagrebu čuva unuke – kaže sa osmijehom glumica, priznajući da je često neplanski umjela da zavara sopstveni trag. Godine su prohujale, a ona je sada četvorostruka baka. Na glasu najbolje glumice, koji je u časopisu “Holivud” potvrđen i 2005. godine, Božidarka danas odigra tek poneku ulogu. Za to, kaže, i ima i nema opravdanje.

tv-Frajt-x1-Montevideo

– Sjećam se kada su mog prijatelja pjevača pitali zašto ne dođe na televiziju da pjeva, a on im odgovorio: “Nisam više lijep”. To vam je slučaj i sa mnom. Nisam sujetna, ali dođe vrijeme kada čovjek mora da postane skroman i prihvati da je mladost prošla – kaže i bez trunke gorčine dodaje da, za razliku od mnogih, ona nije starila glamurozno.

Nekada veliko ime i čest gost u Beogradu, posljednji put ga je posjetila u prošlom vijeku. A onda je, 21 godinu kasnije, ponovo prošetala bivšom prestonicom bivše zemlje. Poslije toliko vremena, Božidarka je u Srbiju stigla na poziv Dragana Bjelogrlića, da sa kćerkom Bojanom Gregorić igra u drugom delu serije “Montevideo, bog te video”. Po povratku u Zagreb, činilo joj se da je sve bio samo san.

Images-4989-05

– Toliko je bilo čarobno, da više nisam znala da li se zapravo dogodilo. Bjela nas je divno ugostio, organizacija je bila bez greške, mladi glumci su me očarali talentom i ljubaznošću, a snimanje na Mećavniku je bilo bajkovito. Eto vidite, i dok vama ovo govorim, puna sam riječi hvale, pa će neko pomisliti da ili lažem ili haluciniram. Ali zaista je bilo tako – priča glumica, priznajući da joj je bilo žao što je snimanje kratko trajalo.

– Živnula sam poslije ove uloge. Ponovo sam poželjela da igram, da se transformišem u druge žene… Čak sam, poslije dužeg vremena kupila neke lijepe haljine, doslovce sam se pomjerila iz kolotečine – priznaje glumica, navodeći da “Montevideo” ostavlja čovjeka u vedrini, pa joj je žao što nije stigao do Holivuda.

yugopapir-bozidarka4

Razmišljala je kako bi taj izbor i svi oni koje je život pravio umjesto nje, izgledali na filmu. Razmišljala je kako bi to izgledalo u jednom scenariju, jer život joj je zaista bio – filmski. U Drugom svjetskom ratu je ostala bez majke, preživjela je logor, a onda i život u prihvatilištu za djecu i činjenicu da dugo nije znala da je usvojena. To je saznala tek 1976. godine. Trudila se, ipak, da od života ne pravi dramu, tako da to ne bi bio žanr njenog potencijalnog biografskog filma. Izvjesno je samo da bi bio podvučen “lajtmotivom” – da joj je luskuz bio sa stane, a da vremena za padove nije imala.

bozidarka

parkitj1b

723635_bozidarka-frajt-festival-filmski-susreti-nis_ls

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com