EXTRA STARS TEME: JUNACI JEDNOG VREMENA-STRIP NOSTALGIJA

batman-and-robin-neal-adams

Neustrašivi rendžer i poglavica Navaho indijanca, koji su ga nazvali  Noćni orao. Teks Viler u avanture je išao sa najboljim prijateljem Kitom Carsonom, sinom Kitom Willerom i Navaho indijancem Tigerom Jackom.

Od brojnih neprijatelja sa kojima se susretao, najviše muke mu je zadavao magičar Mefisto, ali za njim nisu puno zaostajali Proteus i bivši princ Crni TIgar. Ovaj strip je u Italiji imao ogromnu popularnost, ali kod nas u malo manjoj meri zbog silnih edicija u kojima je na kraju pisalo “nastavak u sledećem broju”, a ovo je verovatno i najveći razlog za poslednje, 10-to mesto na listi najpopularnijih junaka.

tex_gang_499

Kit Teller je bio omiljeni junak i idol svih nedovoljno snažnih školaraca 80-tih godina. On je poznatiji kao mali rendžer, a njegove avanture se baziraju na traženju pravde i osvete nakon što su mu oca, takođe rendžera, optiužili za izdaju, kada je Kit imao 14 godina. Obzirom da je bio mlad i nedovoljno razvijen, Kit se služio snalažljivošću i lukavstvom, što mu je na kraju donelo čin kapetana, a u avanturama mu je društvo pravio stari brkonja Frankie Bellvan.

kt_lms_246

Za vreme 80-tih godina, deca su se delila na ljubitelje Kita Tellera u Kapetana Mikija. Isto kao i Kit, i Miki je bio jako mlad kada je postao rendžer –  imao je 17 godina, a koristeći izuzetnu inteligenciju, takođe je dospeo do čina kapetana. Kapetan Miki se nikada nije odvajao od svojih prijatelja Smuka i doktora Salasa, a važnu ulogu je imao I mnjegov verni konj – Napoleon.

km21-25

capitan_miki

Ovaj junak je bio obavezno štivo u svakoj kolekciji stripova, a inače je predstavljao hrabrog vođu patriota, poznatijih kao Vukovi Ontarija, koji su se konstantno borili za nezavisnot u Americi protiv Engleza. Komadant Mark je bio naoružan svojim mačem sa kojim je baratao vrlo vešto, zahvaljujući učitelju koji ga je odgajao kao sina. Na području biše JUgoslavije je uživao veliku popularnost, a najviše tome su doprineli njegovi saborci, inidijanski poglavica Žalosna Sova kao i njegov verni pas – vreća buva, Flok.

mark_raja

km

Marti Misterija je bio interensantna kombinacija Foxa Moldera i Indijane Džonsa, a bio je poznat i kao detektiv nemogućeg jer su ga najviše interesovali slučajevi koje arheologija i nauka ne mogu da objasne. U ovom stripu su mladi mogli naučiti puno zanimljivih podataka iz oblasti arheologije, istorije, mitologije a svi su obožavali njegovog stalnog saborca, neandertalca Javu. Gotovo svi ljubitelji ovog stripa su nešto kasnije postali zaraženi kultnom Tv serijom Dosije X.

martin

Vestern stripove su zamenili SF i horror, a glavni predstavnih novog talasa italijanskog stripa bio je Dilan Dog – detektiv za noćne more i nadprirodne pojave. On je bio netipični junak, jer je bio bivši alkoholičar koji se bojao visine, skučenih prostora, dece i slepih miševa. U gotovo svakom broju je uspevao da odvede drugu lepoticu u krevet, a interensantan podatak je da su većinu čitalaca ovog stripa činile mlade žene.

08634-dylandog

Pored Dilan Doga, najveći playboy iz stripova je bio Jerom Drake, poznatiji kao Mister No. On je bio ratni veteran koji je živeo na obali Amazona, a za živbot je zarađivao prevozeći putnike svojim legendarnim avionom – Piperom. Gotovo uvek mamuran od litara i litara Viskija, Mister No je imao talenat za upadanje u problem, a njegve avanture su se uvek završavale tako što neku od putnica odvede u krevet. Uvek je bio švorc, pa nikada nije odbijao poslove, a interesantno je da je ovaj strip junak zasnovan na stvarnom liku!

Srodna slika

Резултат слика за mister no

Veliki Blek – Blek Stena. Ovaj junak je još jedan u nizu boraca za američku nezavisnost, samo što je ovoga puta u pitanju plavokosi, nabidovani Francuz Yannick Leroc, među crvenim mundirima poznatiji kao Blek Stena. Blek je klasičan mačo tip, koji bez obzira na godišnje doba, na sebi nosi samo prsluk od medveđeg krzna, ponosno pokazujući svoji goli torzo. Ipak, bio je jedan od najomiljenih strip-likova, dobrim dijelom zbog njegovih simpatičnih pratilaca-profesora Okultisa i dječaka Rodija.

vb-001-005 vb-021-025

vb_image001

Siromašni stanovnik New Yorka, koji je tražeći posao savim slučajno postao tajni agent supertajne grupe TNT. Ford je sve ali nikako običan strip junak – on je pošten, ali je i smotani šeprtlja, koji na neki suludi način uvek uspeva da izvrši zadatak. Ovaj strip je definitivno bio jedan od najomiljenijih na prostorima bivše Juge, a najviše zasluga za to ide kultnom sporednom junaku – nosatom Bob Rocku.

Резултат слика за alan ford

Iako je AlanFord imao jako veliku popularnost ( i još uvek je ima), mesto broj jedan u top strip  junacima naše mladosti pripada čuvenom Duhu sa sekirom, Manituovom poslaniku i njegovom najboljem prijatelju  Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez Gonzalesu Čiko. Tokom 50 godina postojanja, neustrašivi Zagor se borio u dubokim šumama Darkwood, imao je puno neprijatelja, a najpoznatiji od njih su poludeli profesr Hellingen, čarobnjak s magičnim moćima Kandrax, izuzetno inteligentni kriminalac Mortimer i mađarski vampir barun Rakosi. Iako je prošlo više od 50 godina od prvog izdanja, ovaj strip se još uvek čita sa jakim apetitom pa je odluka o broju jedan na našoj listi bila više nego logična!

zag106-110 zagor2-940x465

1405418742616-jpg

Međutim, s obzirom na bogatu ponudu stripova na prostoru bivše Jugoslavije, ništa manje nisu bili popularni junaci poput Fleš Gordona, Poručnika Bluberija, Srebnog letača, Supermena, Spajdermena, Taličnog Toma, Asterixa i Obelixa, Umpah Paha, Rahana, Tarzana, Džudasa, Princa Valijanta, Korto Maltezea, Hulka, Kena Parkera i mnogih drugih koji su ostvaili jak pečat na mnoge generacije koji ih se prisjećaju uz mnogo simpatija i emocija.

Резултат слика за strip junaci

Сродна слика

Сродна слика

km-slika-za-sajt

10-strip-junaka-naseg-detinjstva

maxresdefault

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com