KULTURA SJEĆANJA: DAN KADA JE OTIŠAO PEKO DAPČEVIĆ

66271071_e6389ec50f_b

Bio je izuzetno živa ličnost, senzibilna osoba, veliki vojskovođa, čovjek čije su crte lica odavale odlučnost, povjerenje i snagu. Uz njega, govorili su njegovi saborci, nije postojalo nemoguće. Peko Dapčević je bio španski dobrovoljac – borac protiv fašizma i partizanski komandant Druge proleterske brigade Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije.General-pukovnik Peko Dapčević rođen je u Ljubotinju kod Cetinja, 25. juna 1913. godine. Preminuo je u Beogradu 10. februara 1999. godine.

Резултат слика за peko dapčević

Bio je u mnogim borbama u toku rata, a bio je jedan od ključnih komandanata koji je učestvovao sa svojim jedinicama u toku bitki na Nertevi, Sutjesci, pri oslobađanju Beograda, Maribora, Celja, probijanju Sremskog fronta i cijele Jugoslavije uopšte. Hroničari tog vremena tvrde da se Peko sa svojom brigadom, kasnije divizijom, nalazio svuda, sa borcima je bio jedan od najmobilnijih i najbržih koji su stizali na svaki dio kritičnog fronta, narodski rečeno, stizao je na sve strane. 

Сродна слика

Резултат слика за peko dapčević

Резултат слика за peko dapčević

U poratnom periodu obavaljao je niz visokih dužnosti. Bio je oženjen glumicom Milenom Dapčević, rođena Vrsajkov. Pamtimo je po brojnim ulogama, a najpoznatija je postala po ulozi doktorke Rade u filmu “Boško Buha”.

Резултат слика за peko dapčević

Сродна слика

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
FacebookTwitterGoogle+WhatsAppOutlook.com